Skip to content

Algemeen

Alleen de absolute top van de Nederlandse kunstenaars die zich hebben toegelegd op realistische schilderwerk mogen zich een Meester van het Realisme noemen.

In de aanloop naar de selectie van kunstenaars die zich hebben bekwaamd in het creëren van realistische werken en uitzonderlijk goed realistische schilderkunst maken, zijn we in juni 2023 begonnen met het aanleggen van een shortlist. In de loop van dit jaar voegen wij daar de kunstenaars aan toe die al deel uitmaken van het netwerk van de initiatiefnemers. 

In september 2023 ontvingen de eersten van hen het aanbod om deel uit te maken van de 250 Meesters van het Realisme.  Onder andere Douwe Elias, Tjalf Sparnaay, Ans Markus en Henk Helmantel hebben onze uitnodiging om deel uit te maken van de Meesters van het Realisme geaccepteerd.

Gebleken is dat het initiatief ook buiten Nederland bekendheid heeft gekregen: meerdere kunstenaars hebben zich al aangemeld of zijn voorgedragen voor aansluiting bij de Meesters van het Realisme. Dit heeft geleid tot het vaste voornemen om in 2024 de internationale afdeling Masters of Realism inhoud te geven. 

Het bepalen van de 250 hoogst gewaardeerde Nederlandse realistische schilders zal ongeveer 12 maanden in beslag nemen.